Genel Cerrahi neye bakar?

CERRAHİ, tıbbın en eski dalıdır. İlaçla iyileşemeyen hastalıklar ameliyatla iyileştirilmesine dayanır. Cerrahide (bilgi) ve (beceri) nin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir.


Cerh, yara; Arapça kökenli bir kelimedir, جرح. Cerrahi, yara ile uğraşan bilim; cerrah ise yara ile uğraşan kişi anlamına gelmektedir (surgeon)

Eskiden Genel Cerrahi Bölümü (Hariciye) karın, gövde, göğüs, kalp ve beyin gibi bölgelerin cerrahi işlemlerini içerirdi. Zamanla bu alanlar daraldı. Her bölge için ayrı alt cerrahi bölümler oluşturuldu.

Genel Cerrahi muayenesi esnasında tanısı konulmuş bazı hastalıklar lokal anestezi ile hemen tedavi edilebilir.

Hizmetler

Hipokrat Yemini

“HEKİMLİK ANDI”

Hipokrat (Hippocrates, MÖ 460-370)
Hipokrat (Hippocrates, MÖ 460-370)

Hekim Apollon, Aesculapios, Hygeia ve Panacea adına, bütün Tanrılar ve Tanrıçaların şahitliğinde yemin ederim ki, aşağıdaki andımı kabiliyetim ve gücüm yettiğince yerine getireceğim. Bu sanatı bana öğreteni ebeveynim yerine koyacağım, hayatımı onunla paylaşacağım ve ihtiyacı olursa mallarımı onunla bölüşeceğim, çocuklarına kardeşlerim gibi bakacağım, istedikleri taktirde bu sanatı onlara ücretsiz ya da yazılı bir söz almaksızın öğreteceğim, bilgilerimi oğullarıma, ustalarımın oğullarına, ve bu mesleğin kurallarını kabul edenlerden başka kimseye öğretmeyeceğim.

Tedavi reçetelerimi kabiliyetim ve gücüm yettiğince hiçbir zaman birisine zarar vermek için değil, hastalarımın iyiliği için kullanacağım. Hiç kimseyi memnun etmek için ölümcül bir ilaç reçete etmeyeceğim gibi, ölümüne neden olabilecek bir tavsiyede dahi bulunmayacağım. Bir kadına düşük yaptıracak aletler vermeyeceğim. Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım. Bıçağımı mesanesinde taş olduğu aşikar olanlar için bile kullanmayacağım, bu işi ehillerine bırakacağım. Gittiğim her eve sadece hastanın iyiliği için gireceğim, kendimi hastalık yapıcı etkenlerden ve özellikle de ister hür ister köle olsun kadın ve erkeklerle aşkın hazlarından uzak tutacağım, sanatımın icrası esnasında ya da günlük hayatımda bana gelen ve yayılmaması gereken bilgileri sır olarak tutacağım ve hiçbir zaman açmayacağım. Bu andımı tuttuğum sürece, hayatım ve sanatımın icraası bana mutluluk versin, tüm insanlar tarafından her zaman saygı göreyim, eğer yeminimden dönersem bunun zıddı bana az gelsin.

HEKİMLİK ANDI

Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum. Hocalarıma saygı ve gönül borcumu her zaman koruyacağıma, sanatımı vicdanımın buyrukları doğrultusunda dikkat ve özenle yerine getireceğime, hasta ve toplumun sağlığını baş görev sayacağıma, benden hizmet bekleyen kimselerin sırlarına saygılı olacağıma ve onları saklayacağıma, hekimlik mesleğinin onurunu ve temiz töresini sürdüreceğime, meslektaşlarımı kardeş bileceğime, Din, Milliyet, Irk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarının görevimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğime, İnsan hayatına kesinlikle saygı göstereceğime, baskı altında kalsam bile tıp bilgilerimi insanlık değer ve yasalarına karşı kullanmayacağıma, açıkça, özgürce ve namusum üzerine and içerim.

Bütüncül Sorgulayıcı Tıp

Bütüncül sorgulayıcı tıp bir alternatif tıp değildir, bir beslenme düzeni değildir, tıp fakültelerinde okunan eğitimden farklı bir şey değildir ama tüm eğitim süresince öğrendiklerimizi bir araya getirmek ve çok yönlü geniş perspektifle bakma yöntemidir. Bildiğimiz temel tıp bilgisini özümseyerek kliniğe hasta ile birlikte uygulamaktır.



Yararlanan Kaynak: Op. Dr. Ertan Beyatlı - ertanbeyatli.com