Lazerle hemoroid tedavisi son yıllarda giderek artış gösteren bir tedavi yöntemidir. Hasta muayeneye geldiği zaman bu işlem uygulanabilir. (Edirne – Kırklareli)
Bu işlemi gerçekleştirmek için birkaç lazer cihazı markası bulunmaktadır. Elbette bazı cihazların diğerlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Lazerle Hemoroid tedavisi muayenehanede, tıp merkezinde veya hastane ortamında yapılabilecek bir işlemdir. Özel bir hazırlık gerektirmez. Özellikle makat bölgesinde sık rastlanan hemoroid, anal fistül ve anal fissür durumlarında kullanılır.
Komplike hemoroid ve anal fistüller hariç, lazer tedavisi hemen hemen tüm hemoroid evrelerinde kullanılabilir. (Hemoroidun kaç evresi var?)
Lazer Hemoroid işlemi nasıl yapılır?
Gerekli süre: 15 dakika
Lazer Hemoroid tedavisi işleminin aşamaları şöyledir:
- Temizlik – Lavman
İşlemden 1-2 saat önce makat bölgesinden lavman sıkılır (Fleet lavman veya BT Enema). Lavmandan 10dk sonra tuvalete girilir. Böylece makat bölgesi işlem için hazır olur. Makat bölgesinin temizlenmesi işlemin sağlıklı bir şekilde yapılmasını ve kısa sürede sonlanmasını sağlar. Elbette lavman şart değildir ancak yapılması önerilir.
- İşlem pozisyonu
Lazer işlemi, yan yatış (sol veya sağ), yüzükoyun veya jinekolojik (litotomi) pozisyonda yapılabilir.
- Uyuşturma aşaması
Lazer işlemi için üç uyuşturma yöntemi (anestezi) vardır. Sadece makat bölgesi uyuşturularak (lokal anestezi), belden uyuşturularak (spinal anestezi) veya tamamen uyutularak (genel anestezi) yapılabilir. Tavsiye edilen yöntem ise bölgesel yani lokal anestezidir. Bu yöntemle işlem süresi daha kısadır (ortalama 15 dakikadır). İşlem sonrası hasta hemen ayağa kalkabilir, yürüyebilir ve araba kullanabilir. Diğer yöntemlerde ise işlem sonra birkaç saat yatak istirahati gerekir.
- Parmakla muayene
Önce hekim işaret parmağıyla ve jel yardımıyla dijital anal muayene yapar. Bu aşamada anal kanaldaki darlık, ağrı, kitle veya kanama durumu kontrol edilir. Ayrıca bir sonraki aşama için makat kası (sfinkter) gevşetilir.
- Anoskop yerleştirilmesi
Anal kanala Plastik anoskop yerleştirilir. Basur memelerinin (hemoroid pakeleri) yerleri tespit edilir. Diğer patolojiler (anal fissür, anal fistül, anal polip, vb.) gösden geçirilir.
- Lazer iğnesinin uygulanması
Hemoroid memelerinin tabanına lazer iğnesi aracılığıyla lazer akımı uygulanır. Dokular büzüşür ve küçülür. Kanama durur.
Lazer tedavisi işleminden sonra makat bölgesinde bulunan hemoroid basur memeleri hemen küçülmeye başlar ve 2-3 ay içerisinde normal boyutlara düşer. İşlemden sonra ağrı ve kanamalar 2-3 gün içerisinde kesilir. Anal fistüllerde ise makat bölgesindeki kanal kapatılır. Anal fissür durumlarında da fissür zeminindeki ülser kurutulur.
Neden Lazerle Hemoroid tedavisini tercih etmeliyim?
- Hızlı. Tedavi süresi (5-15 dk) ve iyileşme süresi (2-3 gün) kısa.
- Ameliyatsız yöntem. Dikiş, makas ve bıçak yok.
- Konforlu. Tedavi sonrası ağrı, kanama ve akıntı yok
- Kolay. İşlem özel hazırlık veya hastane yatışı gerektirmez
- Etkili. Hasta işlemden sonra gündelik yaşamına dönebilir, yürüyebilir, banyo yapabilir, araba kullanabilir ve işe gidebilir.
S.S.S.
Günümüzde modern bir yöntem olan lazerle hemoroid tedavisi iyileşme sürecinin daha kısa oluşu sebebi ile tercih edilmektedir. Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır.
Lazer teknolojisi konforlu olduğu kadar da biraz maliyetlidir. Gerçek lazer uygulamasında yurtdışından ithal edilen iğne uçları kullanıldığı için işlemin başlangıç fiyatı 19.000 TL dir (Ocak 2024 itibariyle). Maliyetin hesaplanmasında hemoroid pakelerin sayısı, derecesi ve eşlik eden anal fissür veya anal fistül durumuna göre yapılır.
Kırklareli – Edirne
Yararlanan Kaynak: Op. Dr. Ertan Beyatlı - ertanbeyatli.com