Memede kitle var Eyvah !!!

Memede kitle var diye hemen üzülmeyin ve korkmayın. Bazen üzüntünüz kitleden daha zararlı olabilir. Biraz sakin olun..

Memede kitle durumu çoğu zaman iyi huylu (kanser olmayan) oluşumlara bağlıdır. En sık görülen kist ve fibroadenomdur. Detaylar bu makalede acele etmeyin.

Hastalar bal arısı gibi birçok doktora gider ve farklı görüşler alır. Bir de bu doktor ne diyecek acaba diye meraktan olsa gerek onları karşımda bulurum. Tedirgin, endişeli ve kafası karmakarışık durumda.

Her bayan hayatının bir bölümünde kendisinde veya çevresinde bu durumla karşılaşabilir. Bu gibi cümleler çok duyulur: “memede kist var” veya “memede kitle var” veyahut “meme kirsti çıktı bende“.

İşte en sık görülen ve iyi huylu olan meme topakları:

Meme apsesi nedir?

Memede iltihap ve irin olmasıdır. Memede ağrı, sertlik, ateş ve yorgunluk yapabilir.

Meme kisti nedir?

Memede iyi huylu sıvı dolu kese anlamına gelir. 35-50 yaşları arasında sık görülür. Fibrokistik Meme Hastalıkları (FMH) olarak bilinir. Latincesi “Breast cyst” dir. Bir üzüm tanesi kadar küçük ve su dolu bir balon kadar büyük olabilir. Meme kistleri bir veya iki memede bulunabilir. Belirtileri: sınırları düzgün, hareketli şişlik, meme başından berrak sarı akıntı ve memede ağrı. Regl (adet) dönemlerinden önce şikayetler artar ve sonrasında azalır. Meme kistleri olması meme kanseri riskini arttırmaz.

Meme kistlerinin sebebi henüz bilinmiyor. Regl dönemindeki hormon seviyesi rol oynayabilir. Memelerinizin her birinde, papatya yaprakları gibi düzenlenmiş, bez dokusu lobları bulunur. Meme kistleri, göğüslerdeki bezlerin içinde sıvı birikmesi sonucu gelişir. Kistleri boyutlarına göre miko ve makro kist olarak adlandırılır.

Memede kitle var

Mikrokistler, çok küçüktür ve elle hissedilmez. Mamografi veya ultrason gibi görüntüleme testleri sırasında görülebilir. Makrokistler, elle hissedilebilir (bkz. Kendi kendine meme muayenesi).

Şikayet yapmadığı sürece tedavi gerekmez. Tedavide, kist sıvısı boşaltılır (kist ponksiyonu, aspirasyonu). Boyut olarak büyük (>2.5cm) veya şikayetlere yol açan kistler küçük cerrahi müdahale ile alınabilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilecek işlemin adı Meme Biyopsisi‘dir. Bu işlem basit, kısa (10-20dk) ve riski çok düşük günübirlik yapılabilecek bir cerrahi girişimdir. İşlem esnasında çıkartılan kistler histopatolojik incelemeye gönderilir. Sonuçlar genelde 3-10 gün arasında belli olur.

Fibroadenoma nedir?

Fibroadenomlar, memenin en çok görülen iyi huylu tümörleridir. Fibroma ve adenoma kelimelerinden oluşur. Her ikisi de iyi huylu ve temiz oluşumdur.

Fibroadenom ağrı yapar mı?

Hayır genelde ağrı yapmaz ve tesadüfen ele gelebilir. Çok büyük boyutlara vardığında çevre dokulara uyguladığı baskıdan dolayı ağrıya neden olabilir.

Fibroadenom genelde yuvarlak, nohut veya bezelye tanesi gibi, elle dokunulduğunda ise sınırları ve dış duvarı düzgün, hareketli meme kitlesidir. Fibroadenomlar hakkında daha detaylı bilgi için: Memede Fibroadenoma Hastalığı

Yağ nekrozu nedir?

Travma sonucu memede oluşan ağrısız ve yuvarlak sertliktir. Çok büyük memeli kadınlarda daha sık görülür. Şikayet yapmıyorsa takip edilebilir. Şikayet yapanlar biyopsi ile alınır.

Galaktosel nedir?

Süt kanallarının tıkanmasına bağlı süt birikmesidir.

Hematom nedir?

Memede oluşan kan pıhtısıdır. Travma veya ameliyatından sonra görülebilir.

Sklerozan adenoz nedir?

Sklerozan adenoz, memenin lobüllerinde fazla doku büyümesidir. Meme ağrısı ve sertlik yapar. Mamografi üzerinde kalsifikasyon olarak ortaya çıkabilir ve topaklar yapabilir. Genellikle kanseri dışlamak için bir biyopsi gerekir. Biyopsi gerekebilir.

S.S.S. – Sıkça Sorulan Sorular



Yararlanan Kaynak: Op. Dr. Ertan Beyatlı - ertanbeyatli.com